Tropheus türü balık bakımı

15-09-2021 10:47
Tropheus türü balık bakımı
tropheus türü beslemeye karar verdiniz, peki neler yapmanız gerekmektedir, burada akvaryum ortamında tropheus balık türü nasıl beslemeniz gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalışacağız.
Bu konudaki amacımız TMC AKVARYUM olarak 18 yıllık Tropheus balığı yetiştiriciliği bilgilerimizi hobici arkadaşlarla paylaşarak sorularınıza da bir nebze de olsa cevap vermektir.
TROPHEUS BALIĞININ TARİHÇESİNE VE ÇEŞİTLERİNE GİRMEDEN direkt nasıl beslemeniz konusunu ele alalım.
herşeyden önce bu türü beslemek için bu türe uygun olan akvaryum ortamını sağlamanız gerekmektedir. peki nasıl?
ilk önce akvaryum içerisinden başlayım;
KUM: Akvaryum taban kumunu kalsiyum karbonatlı veya mercan kırığı kumları olarak tercih etmelisiniz. bu tür kumlar ph seviyesine etki ederek tropheus balığının sevdiği sert su ortamının oluşmasını sağlamaktadır. bunun yanı sıra diğer kumları kullanabilirsiniz ancak çoğu firmanın ürettiği ph buffer (ph artırıcı) kullanmanız gerekmektedir. burada dikkat edilmesi gereken ph seviyelerinde oynama yapılırken aşırı artırma ve aşırı düşürme balığınızın sağlığını etkileyip ölümüne sebep olacaktır. 
kum kullanırken bizim tavsiyemiz ince 0.5 - 1 mm kum kullanmanız olacaktır bu türün ince kum sevdiği tarafımızdan takip edilerek anlaşılmıştır.
İÇ DEKOR: Kumu tabana serdiniz üzerine sevdiğiniz kayalardan yuvalar ve oyuklar yapmalısınız tmc akvaryum olarak biz hem kaya hemde tropheus küpü kullanmaktayız bu tür malzeneleri akvaryumunuza yerleştirirken akvaryumunuzu üçe böldüğünüzü düsünün ortaya kayalardan bir tümsek gibi model yapın sağ ve sol taraflara birer küp veya kayalardan birer yuva yapın bu yaptığımız işlem yuvaları erkeklerin tutmasını ve çiftleşmelerini sağlamaktır unutmayalım ki tropheus da çiftleşemeyen erkekler dişilere zarar verecektir hatta ölümlerine sebep olacaktır.
kumu koyduk kayalardan ortamı sağladık akvaryum içerisi tamam 
FİLTRASYON: Dış filtre veya sump sistemi kullandığınızı düşünerek, içerlerinde olması gereken malzemeleri kaliteli seçmelisiniz. biz kendi akvaryumlarımızda yandan samp sistemi kullanmaktayız. Samp içerisinde biyolojik mavi sünger, elyaf, sera siporax, eheim subsrat pro ve mercan kırığı kullanmaktayız.
BİYOLOJİK MAVİ SÜNGER kaba pislikleri tutarak temizliğinizin ilk başlangıcı olacaktır
ELYAF ince pisliği tutacaktır
sera spiporax ve eheim subsrat pro yararlı bakteri tucaktır. burada yararlı bakterinin önemi çok büyüktür. hem akvaryum suyunuz netleşecek hemde balığınız rahat ortamda gezecektir.
MERCAN KIRIĞI: Filtre içerisine koyulan kalın mercan kırıkları hem filtrasyonu sağlayacak hemde akvaryum ph seviyesini yüksek tutmanızı sağlayacaktır.
biz karbon kullanımını tropheus akvaryumlarında öngörmüyoruz.
AKVARYUM KURULUMU akvaryum içerisi ve filtre sistemini tamamladınız ve suyu doldurdunuz motoru çalıştırdınız ilk yapacağınız işlem çeşitli markaların su düzenleyicilerinden birini kullanmak olmalıdır yani sera aquatan, seachem prime, jbl biotopol bunlardan birini ölçüsü oranında akvaryuma ekleyiniz ve 24 saat bekleyin. 24 saat geçtikten ve su ısınız 25 dereceyi bulduktan sonra yine çeşitli markaların bakteri kültürünü  kullanmalısınız yani sera nitrivec, seachem stabilty, jbl denitrol bunlardan birini ölçüsü oranında eklemelisiniz. 
bizim tavsiyemiz markaların ürünlerini birbirleriyle kullanmanız yani sera aquatan ile sera nitrivec gibi.
bu işlemleri tamamladıktan sonra yine bizim tavsiyemiz su döngüsünün oluşması için en az bir hafta akvaryum ve filtreler çalışırken beklemeniz olacaktır.bu arada yine ölçüsü oranında gün gün bakteri kültürü ekleyebilirsiniz örnegin 5 ml 
bir haftamız doldu akvaryum suyu netleşti tüm ortam sağlandı gelelim balık eklemeye,
tropheus türüne yeni geçiş yapıyorsanız tavsiyemiz bu türe yavru balık alarak başlamanız olacaktır.  yavrudan başlamanız balıgın özelikleri hakkında bilgi edinmenize ve büyüdüklerini görererek hobinizin neşeli geçmesini sağlayacaktır. Direk f0 balık(orjinal ortamından yakalanarak gelen balık) alarak başlamanız hüsrana sebep olabilir. f0 balık orjinal ortamından getirildiğinden akvaryum ortamına alışması zor olmaktadır. eğer yeni başlıyorsanız f0 balığı ilerdeki dönemlerde tecrübe kazandıkça beslemenizi öneririz.
ALIŞTIRMA balığı aldınız getirdiniz ve akvaryuma salacaksınız herşeyden önce balıkları bir kovaya açınız bir hava hortumu ve ucuna takacağınız bir vana  ile akvaryumdan yavaş yavaş kovaya su ekleyiniz balığınızın size geldiği suyun iki katını 1 saat bir sürede eklemeyi yapın bu işlem hem hazırladığınız akvayum su değerlerine balığınızzı alıştıracak hemde ısısına alışacaktır bir nevi balığı şoklamamış olacaksınız.
bir saat sonrasında sadece balıklarınızı bir kepçe yardımıyla yakalayarak akvaryuma ekleyebilirsiniz dikkat etmeniz gereken husus ekleme yapılırken alıştırma suyunu akvaryuma kesinlikle dökmeyin ayrıca balıkları merak edip akvaryum ışığını açmayın ışıgı 2 gün sonra açmaya başlayabilirsiniz. oda ışığında durmaları ortama alışana kadar uygun olacaktır.
tropheus balıklarını devamlı süretle takip etmenizi öneririz akvaryum köşesine yada taş diplerine çöken bir balık görürseniz bir proplem olabilir ne yapacağınız konusunu TROPHEUS HASTALIKLARI BLOĞUNDA DEĞİNECEĞİZ 
SAĞLILKLI KAYIPSIZ MUTLU HOBİLER
TMC AKVARYUM
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.